Høyt blodtrykk og salt

Generelt bruker vi mye mer salt enn det kroppen trenger. Koksalt består av stoffene natrium (internasjonalt kalt sodium) og klor i formelen NaCl. Natriumet har uheldige virkninger idet det binder væske i kroppen, noe som igjen fører til høyt blodtrykk og kan også gi hevelse i leggene. Høyt blodtrykk er en sterkt risikofaktor for å utvikle hjerte- og kar sykdom, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Ved å redusere blodtrykket reduseres risikoen for slik sykdom.

Saltet vi får i oss kommer vesentlig (50%) fra matvarer som kjøpes halvt eller helt ferdiglaget (industrifremstilt), eller ved matlaging eller spising hjemme. Matvareindustrien bruker ofte salt i ferdigmat for å kunne binde vann, noe som øker vekten på produktet på en billig måte.

Kostråd

  • Bruk i begrenset omfang: Kjøpebrød, supper og sauser fra poser, gryteretter, hermetikk, buljong, kjøtt som er saltet og røkt, salte snacks og krydderblandinger.
  • Råd for å redusere saltbruken:
    • Velg ferske eller frosne matvarer, unngå hel- og halvfabrikata.
    • Tilbered maten uten ekstra salt
    • Salt ikke maten ved bordet. Gjem saltbøssen.
    • Salterstatninger med redusert natriuminnhold bør foretrekkes, men det er lett å bruke for mye, og de inneholder fortsatt natrium.
    • Urter som oregano, salvie, rosmarin, timian, estragon, hvitløk med flere, og andre krydder som chili, paprika, karri, pepper, muskat gir minst like god smaksforsterking som salt, og kan gjerne også brukes i marinader.
    • Se etter krydder uten natrium.
    • Les varedeklarasjonen på matvarene.


(Opprettet 26.nov.2003, sist endret 27.apr.2004)