Diare kan være akutt eller kronisk og kan ha mange årsaker. De akutte diaretilsrtandene skyldes vanligvis smitte med virus eller bakterier, matforgiftning eller reaksjon på mat eller medisin. Kroniske diareer har oftest sammenheng med underliggende sykdom.
Diare er vanligvis ufarlig og leger seg som oftest selv. Unntaket er småbarn og spedbarn som ganske fort kan bli uttørret. Dette gjelder også eldre med dårlig ernæringstilstand.
Uansett hva som er årsak: Rikelig væsketilførsel det absolutt viktigste, og er ofte eneste nødvendige behandling. En del matvarer kan forverre diareen og er viktig å unngå. Søt kumelk er et slikt, og bør unngås. Det samme gjelder drikker med høyt sukkerinnhold, som for eksempel brus og sukkerholdige leskedrikker.
Som drikke anbefales ofte en halvblanding av eplesaft/eplejuice (ikke eplenektar) og Farris/Glittre/Bonaqua eller annet saltholdig mineralvann, men la gjerne noe av gasen gå ut. Blåbærsaft er også nyttig da denne også inneholder stoffer som virker stoppende. Gulrotsaft har noe liknende effekt.
De første tre dagene av en diareperiode er det best å ikke tilføre stoppende midler, da det er best å få tømt tarmen for det som har utløst diareeen. Etter dette er det ofte hensiktsmessig å gi noe stoppende. Det mest vanlige er loperamid (Imodium, Loperamid, Primodium, Travello) som fåes både som tabletter (2mg) , kapsler (2mg) og mikstur (0,2mg7ml). Det er dog sjeldent nødvendig å bruke dette til barn under 12 år, og skal ikke brukes til barn under 5 år. Voksne kan ta inntil 8 kapsler i døgnet (16mg), dosert slik at et tas 2 tabletter/kapsler som første dose, og deretter 1 for hver tømming.
Barn 9-12 år: 2mg (10ml) inntil 4 ganger daglig i inntil 5 dager.
Barn 5-8 år: 1mg (5ml) inntil 3-4 ganger daglig i inntil 3 dager.
I tillegg til blåbærsaft og gulrotsaft, finnes det noen andre midler og knep. 1 spiseskje potetmel 3 ganger daglig hører med til ufarlige kjerringråd. Johannesbrødmel som fås reseptfritt på apoteket virker vannbindende og derved stoppende. Det samme gjelder fibertilskudd som kli, fiberrike kornblandinger, linfrø og loppefrø.
Yoghurt, surmelk, biola med mer, inneholder bakterier som er gunstige for å få tilbake det normale bakteriefloraen i tarmen, og er også nyttig å ta inn, i begrenset mengde.
Ta kontakt med lege hvis diareen varer lenger enn tre til fem dager dager, hvis væskeinntaket er lite, eller allmenntilstanden dårlig. Særlig gjelder dette små barn. Ta også kontakt med lege hvis du er bekymret. I så fall er det verste som kan hende å treffe en gretten lege, men det behøver du ikke bry deg om.
(Opprettet 26.nov.2003, sist endret 27.apr.2004)