| Normal | Unormal | Betydning |
mengde | 1000-1500 ml | | Avhengig av vanninntak, væske i mat, fysisk aktivitet, nyrefunksjon |
| | polyuri | Diabetes mellitus, diabetes insipidus, psykiske tilstander, diuretika, kaffe, te, alkohol |
| | oliguri | Akutt nefritt, hjertesykdom, feber, eklampsi, diare, oppkast |
| | anuri | Uremi, akutt nefritt, metallforgiftning (Hg) |
farge | gul | | Avhengig av pigment (urokromi) |
| | blek | Diabetes insipidus, uttynnet urin |
| | blakket | Fettperler, puss fra urinveiene |
| | rød | Blod, medikamenter, forgiftninger |
| | grønnaktig | Gallefargestoffer, assosiert med ikterus |
| | brunsvart | Forgiftning (Hg, Pb, fenol). blødning |
transparens | klar | | Normalt |
| Skyet etter hen-stand | | Utfelling av mucin fra urinveiene, ikke patologisk |
| Skyet, turbid | | Ufelling av kalsium fosfat, ikke patologisk |
| | blakket | Tilstedeværelse av fettperler. Patologisk |
| | skyet | Tilstedeværelse av puss fra infeksjon. Patologisk |
lukt | Lett aromatisk | | normalt |
| | søtaktig | Aceton, assosiert med diabetes mellitus |
| | ubehagelig | Dekomponering og fordøyelse av mat eller medisin |
Spesifikk vekt | 1,15-1,25 | | Normalt, omvendt proporsjonalt med volum |
| | lavere | Dilusjon hvis stort urinvolum, ellers nefritt |
| | høyere | Akutt nefritt. Konsentrasjon hvis lite urinvolum. Ellers diabetes mellitus hvis stort volum og lys farge |
Surhet | Lav surhet | | Normalt, med diett av syredannende matvarer (kjøtt, egg, svisker, korn) som oppveier basedannende (grønnsaker og frukt) |
| | Høy surhet | Acidose, diabetes mellitus, en rekke patologiske tilstander for øvrig (feber, sult mmm) |
| | alkalisk | Bakteriell nedbrytning av urea til ammoniakk, normalt ved vegetabilsk kosthold. Ellers ved infeksjon eller inntak av alkalia. |
| | | | |