Graviditet og fysisk aktivitet

Pasientinformasjon om graviditet og fysisk aktivitet.



Det er nesten alltid utmerket med en viss grad av fysisk aktivitet under svangerskap. Det har trolig ingen skadevirkninger og kan bidra til økt velvære og kontroll av vektøkningen. Hvis du har en kompliserende sykdom ved siden av graviditeten må du avklare med legen din. Har du vært vant til å trene før svangerskapet er det lettere å fortsette med dette I svangerskapet, men oftest må man etter hvert slakke av på tempo, intensitet og varighet.

De beste øvelsene er de hvor du ikke trenger å bære noen ekstra vekt. Svømming og sykling på ergometersykkel kan utføres gjennom mesteparten av svangerskapet. Gåturer og low-impact aerobics tåles oftest også meget bra.

Unngå øvelser som øker risikoen for skader eller fall, som kontakt idretter eller intense øvelser og idretter. Små støt mot magen til gravide kan være alvorlig i noen tilfeller. Etter første trimester bør man unngå å gjøre øvelser hvor man ligger på ryggen da fosterets vekt kan klemme på blodårer og påvirke blodsirkulasjonen. Av samme årsak bør man unngå å bli stående lenge stille. Det er også anbefalt å unngå å trene når det er meget varmt, og på slike dager trene om morgenen eller om kvelden. Trener du innendørs gjør dette i rom med god gjennomlufting. Drikk rikelig selv om du ikke føler deg tørst. Det er også viktig med et fornuftig sammensatt kosthold. Under graviditeten øker det daglige kaloribehovet med ca. 300 kalorier, selv uten at du trener.

Hvis du får spesielle symptomer under trening må du meddele det til legen/jordmor. Særlig gjelder dette:


- Blod eller væske fra skjeden
- Plutselige eller sterke smerter fra mage eller skjede
- Sammentrekninger eller magekramper som varer mer enn 30 minutter etter at du stanset treningsøkten
- Brystsmerter
- Kortpustet
- Sterk hodepine eller hodepine som ikke gir seg innen rimelig tid
- Svimmelhet
- Synsforstyrrelser.




Pasientinformasjonen er laget av redaksjonen i PortaMedicus.


(Opprettet og sist endret 25.apr.2004)