Urinsyregikt

Urinsyre gikt er en tilstand hvor urinsyre danner krystaller i ledd. Det vanligste leddet er grunnleddet til stortåen, som hovner opp, blir rød og meget smertefull. Urinsyregikt i stortåen kalles podagra, men i prinsippet kan tilstanden oppstå i alle ledd. Ofte er årsaken betinget i arv pga mangel i et enzym som ikke klarer å bryte ned urinsyren, slik at mengden i blodet øker og resulterer i utkrystallisering i ledd. Urinsyregikt kan behandles forebyggende hvis man har hyppige anfall, eller som anfallsbehandling ved sjeldnere anfall.

Det finnes en del matvarer som øker urinsyreproduksjonen. Disse matvarende bør man være forsiktig med, eller prøve å unngå helt, hvis mulig. Dessuen, en daglig dose av kirsebær, enten som bær eller som saft eller syltetøy kan redusere urinsyrekonsentrasjonen med opp til 15%, noe som er meget gunstig. Trolig er øl mye mer skadelig enn vin. Og stoffene som danner urinsyre, og som finnes i grønnsaker, er mincre skadelig enn de som finnes i kjøtt, innmat, fisk, mm.

Hva kan spises:
  • Grønnsaker
  • Poteter
  • Frukt
  • Kirsebær (meget gunstig)
  • Gulrøtter
  • Blomkål
  • Rotfrukter generelt
  • Drikke rikelig!

Hva kan ikke spises / være forsiktig med:
  • Fett
  • Fisk, fiskekraft, sild, ansjos, sardiner, rogn, kaviar, makrell
  • Kjøtt
  • Blodmat
  • Innmat, lever, nyrer
  • Øl (skadelig)
  • Alkohol (vin mindre skadelig)
  • Erter, linser, bønner  (trolig ikke så skadelig)
  • Slanking bra, men forsiktig
  • Faste

 

Portamedicus redaksjonen februar 2009



(Opprettet 26.nov.2003, sist endret 08.feb.2009)