Definisjon En meget vanlig tilstand, og man regner med at ca 3 % av befolkningen får dette. Vanligst er lyskebrokk som står for mer enn 80% og er vanligst hos gutter/menn pga svakhet i bukveggen etter passasje av testikler vanligvis sent i fosterstadiet. Femoral hernie er vanligere hos kvinner og er vanskelig å skille fra lyskebrokk. Lyskebrokk hos barn og ungdom skal i regelen opereres pga. inneklemmingsfaren.
Symptomer/anamnese
- Vanligvis vil lyskebrokk komme tilsyne i løpet av de første levemånedene, og det er oftest mor som ser en kul i lysken.
- Den kommer ofte frem når barnet hoster, står oppreist, har kolikksmerter eller på annen måte øker trykket i abdomen.
- Ofte vil brokket øke i størrelse over tid. Brokket kan reponeres ved at barnet legges avslappet på ryggen gjerne med bena litt hevet.
- Ved et fast press med fingertuppene vil de aller fleste brokk lett reponeres.
- Ofte vil mor være den sikreste kilde til informasjon, og diagnosen anses å være ganske sikker når mor gir typisk beskrivelse.
- Brokk hos eldre er gjerne store med åpen brokkport og meget liten risiko for inneklemming, og trenger vanligvis ikke å opereres, unntagen for å lette symptomer og ubehag.
Utredning i allmennpraksis/undersøkelser som ønskes utført:
- Ved inneklemt brokk vil barnet ha kraftige smerter og brokket vil ikke kunne reponeres.
- Palper lyskekanalen, bruk løs hud i skrotum for å få bevegelighet nok til eksplorasjonen.
- Få pasienten til å hoste for å forsøke å frem anslag mot eksplorerende finger. Ofte vil man være i tvil.
Henvisningskriterier Ikke-inneklemt brokk skal henvises kirurg med tanke på operasjon. Ofte vil mors historie være nok grunnlag for henvisning og operasjon, selv om legen ikke har fått frem brokket ved undersøkelsen og heller ikke palpert anslag.
Kriterier for øyeblikkelig hjelp henvisning Ved mistanke om inneklemming skal pasienten henvises som øyeblikkelig hjelp, og vanligvis opereres så fort som mulig for å unngå gangrenutvikling av inneklemt vev. Pasienten skal ikke drikke, spise og heller ikke tygge tyggegummi før klarsignal operasjon eller avklaring.
Porta Medica redaksjonen, mars 2009.
|
|
(Opprettet 30.mar.2004, sist endret 20.mar.2012)