Hva er benskjørhet
Benskjørhet eller osteoporose er en tilstand som oppstår når man har tapt så mye benvev fra knoklene at det kan oppstå brudd ved lette påkjenninger. Sykdommen påvirker hele skjelettet, men de vanligste bruddsteder er i håndledd, lårhals og ryggsøyle.
Østrogenmangel er en av de viktigste årsakene til benskjørhet hos kvinner.
I overgangsalderen (klimakteriet) mister kvinnen gradvis evnen til å produsere kjønnshormonet østrogen, som har en gunstig effekt på skjelettet. Derved reduseres også kvinnens benmasse. Denne fasen med hurtig bentap varer i 5–15 år.
Benskjørhet kan forebygges
Kosthold og livsstil
Mosjon og riktig kosthold i oppveksten er viktig for å oppnå et sterkt skjelett. Også senere i livet er dette viktig for å redusere risikoen for å få benskjørhet.
· Du bør slutte å røyke. Dersom du skulle gå opp noen få kilo i vekt må du ikke fortvile. Helsemessig betyr dette lite i forhold til den gevinst du får ved å kutte røyken.
· Alkohol i store mengder bør unngås, da dette kan svekke styrken i skjelettet.
· Du bør være i fysisk aktivitet regelmessig. Fysisk aktivitet styrker så vel humør og balanse, samt muskler og leddbånd, slik at du lettere unngår å falle.
· Et vanlig variert kosthold er tilstrekkelig, men du må spesielt være oppmerksom på å få nok D-vitamin og kalk (kalsium) i kosten. Tar du en multivitamintablett eller en skje tran daglig, får du nok D-vitamin.
Legemidler
Bortfall av østrogenproduksjon er en av de viktigste årsakene til benskjørhet. Det naturlige østrogenet som produseres i eggstokkene, østradiol, kan tilføres som legemiddel. Hormonbehandling til kvinner i og etter overgangsalderen betyr at man erstatter det østrogenet som kroppen har sluttet å produsere.
Når man tilfører det naturlige østrogenet østradiol i riktig dose, øker benvevsmengden. Bentapet stopper, og dette reduserer risikoen for brudd.
Bisfosfonater er en ny gruppe legemidler som øker benvevsmengden. Disse legemidlene er beregnet til pasienter som allerede har fått sykdommen, og som ikke kan, eller ikke ønsker å bruke østrogener
(Opprettet 25.nov.2003, sist endret 27.apr.2004)