Helvetesild (herpes zoster)

Årsak er at virus etter vannkopper ”gjemmer seg” i nerveknutene til det en dag aktiveres på ny. Viruset begynner da å dele seg og via nerven søker det ut til huden og gir smerter og utslett som vi kaller helvetesild.

Symptomer er sviende smerte – hos noen milde – hos andre kraftigere. Etter noen dager kommer utslettet med små røde hevelser. Disse utvikler seg til blemmer som brister og tørker inn som skorper og forsvinner etter 2-3 uker.

Hvilke områder rammes Hyppigst bryst, mage, rygg. Ansikt og hals kan angripes. Hvis panne ofte også øyet angrepet. Utslettet er nesten alltid halvsidig. Brer seg gjerne som et belte eller bånd og følger nervebanene.

Hvem kan få helvetesild Kan ramme alle som har hatt vannkopper. Kan komme når som helst i livet, men oftest som eldre. Ses oftest hos mennesker med nedsatt immunforsvar i forbindelse med sykdom, men kan også ses uten kjent årsak. Hos unge ofte mildt forløp. Hos eldre kan være mer plagsom tilstand.

Er det farlig Nei, som regel en ufarlig tilstand. Men hvis øye angripes skal øyelege kontaktes så raskt som mulig. Noen veldig få utvikler lammelser i i muskler i samme område som utslettet er.

Kan man få arr av utslettet Ja, men oftest ikke. Anbefaler å la skorpene falle av seg selv.

Kan helvetesild smitte Smittefaren er liten, men unngå nærkontakt med barn og gravide som ikke har hatt vannkopper og mennesker med redusert immunforsvar som for eksempel mennesker som har fått transplantert et organ og HIV-smittede.

Kan man få helvetesild flere ganger Svært sjeldent!

Graviditet og helvetesild. Helvetesild gir ingen fare for mor eller foster, men vannkopper kan være alvorlig. Unngå så godt som mulig å bli smittet av vannkopper som gravid!

Behandling av helvetesild er mulig med virushemmende midler ( eks Valtrex og Zovirax tabletter). Kan forkorte utbruddet, redusere smertene og især redusere skade i øynene hvis disse er angrepet. Bør startes innen tre dager etter utbrudd. Hos unge ofte ikke nødvendig med behandling.

Hva kan du selv gjøre: Oppsøk lege. Bruk løstsittende klær for å minske berøring av utslett. Ikke klor på utslettet. Paracetanol mot smerter og evt hvitvask eller hydrokortison (fås uten resept apotek) hvis plagsom kløe av utslettet.


(Opprettet 26.nov.2003, sist endret 27.apr.2004)