Om å anskaffe og å ha hundDe fleste hunder vil aldri bite, men alle hunder kan komme til å bite hvis den føler seg truet. Barn er det vanligste offer for hundebitt og bør aldri være alene med en hund. Når dere har fått hund er det viktig å bli kjent med den. Les bøker, snakk med dyrlegen, gå på dressurkurs. Ikke anskaff hund bare på grunn av utseende. Det er uklokt å anskaffe hund når man har småbarn i huset. I familier med barn bør man unngå hunderaser som er kjent for å være aggressive.
Hva skal man fortelle barn om hunder
- Ikke gå nær fremmede hunder
- Forstyrr aldri en hund som spiser, sover eller tar seg av sine hvalper
- Si fra til voksne hvis du ser en hund på villstrå
- Ha alltid voksne tilstede når du leker med en hund
- Du må aldri erte en hund
- Kos aldri med en hund uten at den først har luktet på deg
Hva skal jeg fortelle at barnet mitt skal gjøre når det møter en hund
- Ikke løp din vei og ikke rop eller skrik
- Stå helt stille hvis den kommer mot deg, stå "som et tre."
- Unngå å se hunden direkte inn i øynene
- Hvis du snubler og faller, ligg helt stille, "som en trestokk."
- Når hunden forstår at du ikke er farlig vil den oftest gå sin vei
- Hvis en hund biter deg må du med en gang si fra til en voksen
En hund kan være en meget hyggelig del av familien, men kan være et problem hvis man ikke er forsiktig. Snakke alltid med barna om hvordan de skal oppføre seg når de er sammen med en hund. Husk at hunder kan føle seg truet av nye omgivelser og av fremmede.
Sår etter hundebitt kan variere i grad fra det helt bagatellmessige som man kan behandle selv, til alvorlige tilfeller som må innlegges på sykehus. Overflatiske sår eller risp trenger ingen behandling utover god rengjøring, gjerne med såpe og vann. Eventuelt kan man ha på en desinfiserende krem som Brulidine som er reseptfri på apoteket og plaster/bandasje. Større og dypere sår bør vurderes av lege, men sår etter hundebitt skal normalt ikke syes før det er gått noen dager. Særlig er det viktig å få vurdert sår i ansikt og på hendene. Legen vil være interessert i å få vite når siste stivkrampevaksine ble satt, så prøv å ha informasjon om det. Normalt vil man kontrollere såret etter 2-3 dager for å vurdere om såret skal syes og se etter tegn på infeksjon. Ofte er det ikke nødvendig med antibiotika (penicillin og andre bakteriedrepende midler) men vær oppmerksom på allmennsymptomer som feber, hetetokter, sykdomsfølelse, og puss fra såret og gjennomtrukket bandasje. Ta kontakt med lege hvis noe av dette skjer, uavhengig av hvilke kontroller som er avtalt. Hold den skadede person/kroppsdel i ro hvis det er en viss størrelse på bittskaden.
Ta kontakt med legen hvis såret utvikler seg på annen måte enn forventet.