Generelle råd ved opioidbehandling

Råd ved langvarig opioidbehandling for smerter

  • Når man står overfor relativt nyoppståtte og konkrete smertetilstander som med sikkerhet kan forventes å bli sterke og vedvarende, og ikke-opioide analgetika har utilstrekkelig effekt, kan det mest hensiktsmessige være å starte direkte med lengevirkende, sterke opioider i stedet for kortvirkende svake.

  • Ofte utvikles kroniske smerter suksessivt og vil til å begynne med behandles som akutt smerte. Når smerter som behandles med opioider vedvarer lengre enn forventet, bør pasientens smertesituasjon og opioidbruk revurderes nøye ved gjentatte forskrivninger.

  • Ved daglig bruk av opioider vil det kunne utvikles fysisk, kroppslig tilvenning etter to til fire uker. Abstinensubehag og sterkere smerter oppstår ved brå slutt eller rask nedtrapping av dosen.

  • En moderat og konstant dose med kortvirkende, svake opioider som ikke overskrider en minste døgnkontinuerlig dose på 120 mg kodein eller 150 mg tramadol per døgn, er akseptabelt. Et eksempel er en fast utskrivning på 100 tabletter kodein/paracetamol-tabletter i måneden.

  • Alarmklokker bør ringe dersom daglig dose er i ferd med å overstige 120 mg kodein tilsvarende fire kodein/paracetamol tabletter eller 150 mg tramadol per døgn.

  • Ved døgnkontinuerlige doser må det forventes samme typer bivirkninger og risiko for problematisk opioidbruk og toleranseutvikling av de svake som av de sterke opioidene.



Kilde:
Bruk av opioider ved behandling av langvarige, non-maligne
smertetilstander - en oppdatering - Statens legemiddelverk - les mer

Nyttige lenker

Skjema   -  Avtale mellom behandler og pasient ved bruk av sterke smertestillende midler - utarbeidet av Statens legemiddelverk.


Non-malign smerte - Bruk av opioider ved behandling av langvarige non-maligne smertetilstander (PDF)
Utgiver: Statens legemiddelverk.



(Opprettet 12.feb.2010, sist endret 10.jan.2012)