Man kjenner ikke årsakene til kolikk, som er en tilstand som kjennetegnes ved at barnet har skriketokter mer enn 3 timer om gangen og mer enn 3 ganger i uken, vanligst ettermiddag og kveld. Kolikk oppstår hos 1/3 av alle spedbarn, vanligvis 2-4 uker etter fødselen. Det forsvinner vanligvis av seg selv ved 3-måneders alder. Det er ingen sammenheng med om barnet er flaskeernært eller morsmelkernært.
Generelle råd
- Det finnes ikke ett råd som hjelper alle kolikkbarn.
- La barnet rape under måltidet for å unngå luftsmerter.
- La barnet spise seg mett, bytt ikke bryst for fort da den fete melken kommer til slutt. (10 minutter på hvert bryst er bra).
- I en del tilfeller kan kolikk skyldes kumelkproteiner, som da bør unngås en periode.
- Røyking hos ammende mødre øker risikoen for kolikk plager.
- Gi mye kroppskontakt. Ulike former for massasje kan hjelpe i gråteperiodene. Det er viktig med rolige omgivelser, uten stress eller oppjagethet.
- Noen barn reagerer på overstimulering. Unngå for mye bæring, byssing, høye lyder, sterkt lys.
- Be om avlastning fra familie og venner.
Tiltak mot kolikk
- En del barn kan reagere på kumelkproteiner mor får i morsmelken fra melkeprodukter hun får i seg. Prøv om barnet blir bedre nå mor ikke spiser/drikker kumelkprodukter i 5 dager. Hvis barnet blir bedre, kan moren prøve kumelk igjen etter 2 uker, og så observere om kolikken kommer tilbake. Moren må ta kalktabletter hvis hun ikke drikker melk i lenger tid.
- Til kolikkbarn dom får morsmelkerstatning, kan man forsøke å skifte til soyamelk eller melkeerstatning basert på hydrolyser kasein (Nutramigen), men drøft dette med helsestasjon eller egen lege.
- Enkelte kolikkbarn blir bedre ved regelmessig stimulering med lyd og/eller bevegelse, f.eks. bilkjøring, vugging med mer.
- Urtete (fennikkel, karve eller kamille) er mye brukt som folkemedisin til barn med kolikk og luftplager. Spør på apoteket eller i forretningen om hvordan teen lages.
- Sukkervann er et gammelt, men aktuelt råd: 1 strøken spiseskje sukker (15g farin) løses i 100ml (1dl vann), kokes og avkjøles, og kan oppbevares inntil 2 døgn i kjøleskap. Barnet legges i armkorken når kolikken begynner. Forsøk å få øyekontakt mens ca 2ml lunkent vann gis inn i munnviken til barnet med sprøyte. Sukkervannet virker ½-2 timer og hjelper ra første dag, når det hjelper. Det gis bare når barnet skriker.
- Minifom dråper eller Ceolat pulver har vært brukt en årrekke, men det er ikke funnet vitenskapelig bevis for at det virker.
- Kiropraktorbehandling forsøkes i noe omfang, men undersøkelse har ikke vist at det har effekt.