Ereksjonsproblemer

Det er ca. 200000 menn i Norge som har ereksjonsproblemer. Å snakke om dette kan være vanskelig, men dersom det er viktig for deg og din partner og bevare det normale seksuallivet - snakk med legen din - det finnes behandling.

Hva er ereksjonsproblemer
Ved ereksjonsproblemer har man fravær helt eller delvis av ereksjon over noen måneder. Vanskeligheter med å få ereksjon utvikler seg vanligvis sakte over tid og det er derfor vanlig for menn å lure på om de virkelig har ereksjonsproblemer. F. eks kan det ta lengre tid å få ereksjon, penis er ikke like hard når du har sex som den var tidligere eller ereksjonen varer ikke lenge nok til å tilfredstille både deg og din partner.

Ereksjon
En ereksjon begynner og slutter når det er en forandring i balansen av blodstrøm inn og ut av svamplegemet i penis. Seksuell stimulering (tanker, syn, lyd, lukt eller berøring) sender nervesignaler til penis som gjør at penis fylles med blod. Som et resultat av blodstrømningen øker penis i størrelse og blir hard og erigert. Dette kalles ereksjon.

Hvorfor er ereksjonsproblemer så viktig for deg og din partner
For de fleste menn er det viktig å få ereksjon når man ønsker det og å kunne opprettholde ereksjonen så lenge man ønsker. Du føler det bedre og kan elske og tilfredsstille din partner. Og ikke kunne prestere kan føles frustrerende. Det kan føre til vanskeligheter i forholdet til din partner. Du finner kanskje på unnskyldninger for ikke å ha sex. Ereksjonsproblemer kan også være resultatet av en underliggende medisinsk tilstand som du vet om eller kanskje ikke vet om.

Årsaker til ereksjonsproblemer:
Det er mange årsaker til ereksjonsproblemer og de fleste av dem er fysiologiske f.eks er høyt blodtrykk og hjertesykdom de vanligste årsakene. Røyking, lite mosjon, høyt alkoholinntak og noen medisiner kan også redusere evnen. Andre årsaker kan være kirurgi, nerveskader forårsaket av diabetes, ryggmargskade eller slag. Psykologiske faktorer som angst, stress, depresjon og samlivsproblemer kan også gi ereksjonsproblemer.

Hva kan du gjøre.
Snakk med legen din. Legen vil prøve å finne årsaken og gi deg aktuell behandling. Dette er problemstillinger som leger er vant til å håndtere.

Hvordan behandle ekersjonsproblemer.
Det finnes flere alternative behandlingsmuligheter: tablettbehandling (mest vanlig er tablettbehandling), injeksjonsbehandling, urinrørsbehandling og uluke tekniske hjelpemidler. Det kan også bli aktuelt med rådgivning.


(Opprettet og sist endret 01.mai.2004)